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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Loach aspic, green

Ein grune Gallertt etc.

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 097rRecipe Nr. 88 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Same title: wo9b.88Shared ingredients: wo9b.88Same ingredients in following recipe: 2 2Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: aspicType: sweet

Ein grune Gallertt etc. Nim wein essig nicht sehr viel ein Theil hauß blassen auch wein darnach du viel wilst gallertten machen Thue zucker gantzen Ingber vnd gantzen Pfeffer darein laß gemach sieden als nim ein gutt Theil Pettersilgen wesche sie fein sauber aus nim ein fein rein Tuch drucke sie rein abe das kein waßer daran ist hacke sie klein als dan Reibe sie in einem Reibasch vffs kleinste binde sie in ein Tuchlein hencke sie in den sott drucke sie aus biß weillen vnd [97v] laß sie hengen nim sie wieder heraus wen kheine krafft mehr darinn ist vnd laß den sott stehen das er sich fein setzet nim schmerlen seudt sie aus dem saltz schoen blaw vnd wen du sie wilt heraus nemen vnd auch die bhrue abkleren wilst so nim die schmerlein decke sie fest zu das kein lufft darzu komme vnd Thue ein wenig dauon In die schussell geuß den sott daruber laß in kaltt gerinnen so ist sie recht etc.






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"