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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pike aspic, white

Eine Weise gallertt etc.

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 096rRecipe Nr. 86 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Same title: wo9a.57, wo9b.86Shared ingredients: wo9b.86Same ingredients in following recipe: 1 5Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: aspicType: show dish

Eine Weise gallertt etc. [96v] Nim Hauß blassen essig vnd waßer ein gutt Theil der hauß blassen des waßers muß mehr sein ein wenig den des essigs darnach nim gantzen Ingber schneidt in in stucklein setz es bey laß eine weile weichen mit der haußblassen laß gemach miteinander sieden nim kleine große hechtlein schiepffe die auff das seuberste Kerbe sie gar klein nim sie aus die dermer mit der leber vnd laß die hechtlein gantz wesche sie sauber aus geuß die selbige brue daruber her ist sie so zu sauer so geuß ein wenig waßer darzu lege die hechtlein in ein keßlein wirff ein gescheltte zwiebeln darein vnd saltze es das genug hab vnd wen die brue sampt den fischen gesotten so geuß die brue in ein steinnerne buchssen vnd lege die hecht aus decke sie zu das sie nicht schwartz werden wen die brue klar so zapffe sie in ein schussel lege zuuor nur 3 hechtlein darein laß es lauffen biß an den schiessel Randt setz es ins kuhle so ists recht






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"