Pike aspic, yellowEin gelbe Hecht GallertSemantic annotation of the recipe "Pike aspic, yellow" (wo9b.84)editionBarbara DenicolòtranscriptionAstrid Böhmdigital processingChristian SteinerHelmut W. KlugFWF I 3614ZIM-ACDH, University of GrazZIM-ACDH, University of GrazGAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management SystemCreative
Commons BY 4.0Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Grazo:corema.wo9b.84CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, VisualisationAbout the project "CoReMA"Imprint of the project "CoReMA"GermanyWolfenbüttelHerzog August BibliothekHandschriftenabteilungCod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Der von Holach KochbuechWo9Wo9bpage in corresponding manuscriptTEI source of corresponding manuscriptcontext of corresponding manuscript/collectionContext for all recipes in manuscript "Wo9"References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMAdetails of editorial principles and practices for the semantic annotationrecipe160816081608SüddeutschlandSüddeutschlandHigh German languages, High German languages
Ein gelbe HechtGallertNim ein halb stuebigen wein j maßwaßer vnd j maßessig vnd nim hauß blaße ein gutt Theil da man gallertten dauon setztnim das waßer mit dem essig vnd weingeuß vff die hauß blassen in ein Toepfflein vnd laß miteinander weichen vnd nim gantzen Ingbereine klawe oder 4schneid sie vff stuckenThue sie auch dar zuThue auch ein wenig saffran darzudoch das es nicht zugelb wirdt das es sein naturliche farb beheltt als dan so setz es bey vnd laß siedenThue auch ein gutt Theil zucker dareines muß der zucker erstlich hinein gethan werden damit er mit seudtnim ferner j loth zimmetrinden der gantz ist j loth galgandt j loth muscatten blumen j loth nelckenthue das in ein Ehrne buchßethue die gewurtz dareindoch muß ein loch in der buchße sein darein muß ein zaepfflein stecken einer hand breitt von den boden in die hoeche muß das loch sein als dan nim die heiße brue vnd geuß vff die selbige gewurtzdeck es fest zu damit kein braden heraus gehelaß stehen damit es sich setzet das es fein klar wirdtnim ein hechtReiß in vnd koche in in saltz abemache ine zuuor fein blawlege in in ein schusseldeck in fest zu das kein lufft darzu kommlaß in von sich selber kaltt werden vnd so nim den hechtlege nicht viel in ein schusselldie brue verleuert den scheun daruon als dan geuß die brue daruber her biß an den schiessell randtlaß sie stehen fein an ein kuelen ortt so ist sie recht als dan nim mandelnlaß sie in waßer weichen vnd schele sie es mussen der mandeln ein gutt theil sein vnd sollen weichenleg sie wieder in kaltt waßer vnd laß sie liegen als dan leg sie vmb den Randt herumb vnd oben auch wen du wilst anrichtengeliebt dirs so kanstu große Rinlein mit bey legen oder ziebebenso ist sie Recht etc.