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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pike and pike meat balls, boiled, in butter sauce

Einen Hecht in Butter sotte mit kloeszlein vnd Pettersilgen wurtzel

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 094rRecipe Nr. 82 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Einen Hecht in Butter sotte mit kloeszlein vnd Pettersilgen wurtzel Nim den Hecht Reiß in schneidt in vff stucken als dan nim ein gutt [94v] stuck daruon Thus in ein Pfendlein laß es wol sieden wens wol gesotten so nim vnd zu Pflocks fein klein als dan nim von Rohen hecht ein stucklein auch darzu hacks wol durcheinander wen du es gehackt hast so Thue ein wenig Pettersilgen darzu nim frische gebackene semmeln zu Pflucke sie fein klein schlag eyer dar zu doch das es weder zu dunne noch zu ducke bleibet wurtz es mit ein wenig Ingber nim Pettersilgen wurtzell mach sie Rein vnd schneide sie lenglicht Thue sie in ein keßell laß sie wol sieden als dan Thue den hecht auch darzu wen nun der hecht recht ab gescheumet so nim j leffel uol des gehackten nach den andern vnd thue in zu den hecht hinein vnd wen sie wol ein gesotten so mache sie abe mit butter laß vff sieden so ists recht etc.






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"