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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pike in onion sauce

Ein andern Hecht in zwiebeln

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 088rRecipe Nr. 63 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Ein andern Hecht in zwiebeln Nim zwiebeln ein gutt Theil schele sie schneidt sie klein setz sie bey das sie weich werden als dan reibe sie in einem Reib asch klein nim auch eine semmel krumme darzu wen du sie wol gerieben hast schlage die durch ein durchschlag wurtze die brue abe mit Pfeffer vnd saffran darin die zwiebeln gesotten daz waßer auch ein gutt Theil rindtfleisch brue nim den hecht schiepffe in nim die farb daraus Thue es auff ein brettlein nim ein gutt Theil vom hecht darzu hack es klein Pfeffers vnd saltz es darnach mach kloeßlein daraus als dan wesche den hecht sauber aus vnd zu schneidt in in stucken leg in in kessel setze in mit waßer vber vnd laß es sieden auch mustu in wol saltzen vnd wirff die kloeßlein auch hernach laß in fein Treuge ein sieden geuß die brue druber [88v] hero laß gemach sieden den sie brennen leichtlich an ist auch Recht etc.






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"