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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Capon, stuffed with oysters, roasted, in oyster sauce

Ein gebratten Cappaunen mit austern

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 077vRecipe Nr. 35 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Same title: wo9b.35Shared ingredients: wo9b.35Same ingredients in following recipe: 2 1Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: roastType: -

Ein gebratten Cappaunen mit austern Wen du den Cappaunen hast fein sauber rein gemacht das du in wilst braden nim die ein gemachten Austern Thue die hartten maegen daruon Wesche sie in ein waßer sauber aus darnach fulle Inwendig den Cappaunen darmit alle uol steck auch ein stucklein butter darein vnd nehe in fest zu das nichts kan heraus kommen steck in an einem spies bratt in beim hitzigen kohlfewer abe als dan nim ein gutt Theil austern Thue die maeglein auch daruon Reibe sie in ein Reibasch vnd wen du sie wol gerieben hast so schlage sie durch mit Rindtfleisch brue daz ein dickes bruelein wirdt durch ein durchschlag wurtz es ab mit Pfeffer vnd ein wenig essig das mans kaum schmeckt vnd Thue j leffeluol braunne butter darein laß es wol miteinander sieden vnd wen du wilt anrichten da geuß die brue in die schussell vnd lege den Cappaunen oben darauff etc.






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"