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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Mussels, in their own broth

Muscheln in Iren eigen sotte etc.

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 108vRecipe Nr. 121 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Same title: wo9b.121Shared ingredients: wo9b.121Same ingredients in following recipe: 2Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: molluscPreparation: boiledType: sour

Muscheln in Iren eigen sotte etc. Nim die muscheln wen sie rein gemacht wesch sie fein sauber aus Thue in ein eysserne Pfannen butter vnd ein wenig saltz wirff muscheln darauff setz es auff ein kohl fewerlein das sie gemach wieder vff springen wirffs Immer herumb wen sie auff gethan so geuß die brue in ein Toepfflein vnd Thue die muscheln aus den schalen vnd Thue andere hinein wie vorgemelt in die Pfannen darnach ir viel haben wollet vnd laß wieder so vff keinen wan du sie hast aus gemacht so Thue sie in ein Ehren Tiegel vnd Thue ein wenig schalen darzu darinnen sie geweßen sein vnd nim die brue so du abgesogen [109r] seuchs durch ein Tuchlein vnd geuß wieder vff die muscheln Thue auch braune butter vnd Rindtfleisch brue der butter nicht viel dar zu vnd nicht viel darzu vnd einen leffeluol essig Pfeffers laß wol sieden das ein dickes sottlein krigt als dan ists recht etc.






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"