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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

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Bohemian peas

Ein Bemische Erbeissen zumachen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 004vRecipe Nr. 6 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: legumesPreparation: pureeType: foreign

Ein Bemische Erbeissen zumachen Nimb die Erbes foellig hinweg Nime ein gute feiste Speckhbruee die nicht ist gesaltzen giest darauf in ein Hafen mach den hafen mit einem tuechlein zu vnd thue ein stuertzen [5r] darueber vnd setze sie in ein gluett das die glutt dem Hafen bey 3 finger nicht anrueere vnd laß sie also duensten vnd wann sie Nun fein dickh vnd weich sein So thue sie in einen reibstein vnd reibe sie auff das aller Kleinest vnd schneitt fein gewuerffelten Speckh laß in fein Aus schneitten das er fein weiß wierdt geueß allewegen das feist vom speckh darueber ein wenig Aber doch nicht der gruemben vnd Als dan wol geriben das thue ein mahl oder 3 biß es feist gnug wierdt darnach Nimb ein guten reimb geueß zu biß die Erbeiss duen gnug sein vnd last wol mit ein ander reiben vnd thue es in einen hafen laß es Nur auf sieden wen du es anrichtten wild So saltz es vnd leg ein fein Rueckh gesottens schweinenfleisch darunder






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"