Fish or meat aspic, black Ein Schwartze Gallertten von Karpffen vnd fleisch vnd anderm zu zurichtten Semantic annotation of the recipe "Fish or meat aspic, black" (wo9a.59) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo9a.59 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4° Der von Holach Kochbuech Wo9 Wo9a page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo9" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 1608 1608 1608 Süddeutschland Süddeutschland High German languages, High German languages
Ein Schwartze <dish commodity="Q837480" en="aspic">Gallertten</dish> von <ingredient commodity="Q83355448" en="carp">Karpffen</ingredient> vnd <ingredient commodity="Q10990" en="meat">fleisch</ingredient> vnd anderm zu zurichtten Darzu muß man nemen Ein wein vnd zucker vnd denn schweiss von denn fischen vnd Auch haussen blasen vnd in ein turnossel Sueessen wein Sieden lassen vnd fein rein Scheuemen vnd denn die fisch darein thun was man vor fisch haben will Karpffen oder Anders vnd sieden lassen wie man pflegtt Andere fische zu sieden vnd den Abwuertzen Nach eines Ieden gefallen vnd sie dann In ein rein Schuessel legen vnd die bruee durch ein rein tuch lauffen vnd stehen lassen So man will mag man rosinen oder Mandel darauff legen etc.