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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pike in polish sauce

Auff ein andere ardt Ein polnischen hechtt zu sieden

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 026rRecipe Nr. 51 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: foreign

Auff ein andere ardt Ein polnischen hechtt zu sieden Mann soll nemen lemonien vnd die koche in einem toepfflein mit Pettersillgenwuertzel vnd oepffel vnd zwibel doch nit vil vnd die Pettersilgen wurtzel fein Klein zerschnitten vnd sie mit ein andter Kochen das sie weich werdten vndt darnach soll man sie in einem reibtopff zerreiben vnd darein thun halb wein vnd halb wasser vnd in einem durch schlag durchschlagen So vil allß man der bruee zu einem essen bedarff Soll man nemen vnd in einem toepfflein giessen vnnd darein thun Safferan Inngwer Pfeffer [26v] oder Paradisskoernner zimmetrinden der wuertz Soll man nehmen So vil man will darnach man es haiß will gewuertzt haben will man es Aber Sueeß haben mag man was zucker darein thun darnach soll man ein Hechtt nehmen den fein rein schuepen vnnd denn selben Kochen wie man salzfisch pfleget zu kochen doch nit ganntz gar vnnd darnach die bruee fein rein ab seyen vnd die vorgemeltte bruee vff denn hechtt giessen vnnd sie mit dem hechtt sieden lassen biß das es gahr wierdt vnd darnach Schmecken ob er am Saltz vnd gewuertz gerechtt ist vnnd so [27r] er nit gerechtt ist kan man mehr Salltzs vnd gewuertz darein thun vnd darnach etliche der vorgemelltten leomonien soll man behalltten ein oder zwey vnd die fein in duene scheueblein zerschneiden vnnd die mit dem Hechtt Auff sieden lassen darnach muß man den hechtt anrichtten So ist er gerechtt vnd guett






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"