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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Trout or loach in butter sauce

Foren oder Schmerlein mit putter zusiedten

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 023vRecipe Nr. 47 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Same title: wo9a.47Shared ingredients: wo9a.47Same ingredients in following recipe: 1 3Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Foren oder Schmerlein mit putter zusiedten [24r] Man soll nemen halb wein vnd wasser doch mehr wein alß wasser vnd es in einen kessel vnd setz es Auf ein guett feueer vnd laß es wol sieden vnd salz es doch nit zuuil oder zu wenig Sondern in rechter maß vnd bereid fisch wol zum aller besten du Hast foren oder schmerlein vnd ein weinessig mach den wol warm vnd geueß in darueber her vnd thue den darnach in den Kessel vnd laß sie wol sieden mit dem wasr vnd wein vnd Nimb darnach ein guetten loeffel vol fein Klar rein waitzen mehl vnd ein guetten loeffel vol Inngber darzu vnd Klopffe das wohl vnndtereinandter vnnd geueß es vber die fisch vnnd Wenn sie woellen vff sieden [24v] So thue frischen putter darein darnach du sie wiltt feist haben vnd lasse sie wol sieden willdt du sie Seueerlich haben So thue ein wenig Essig darein vnd Koste sie wie sie gewuertzt sein wiltt du sie besser gewuertzt haben So thue mehr Ingwer darein vnnd laß sie zimlich sieden biß du sihest das es gnug ist darnach thue sie in ein Schuessel vnnd streuehe Ingwer darueber vnnd trage sie vor






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"