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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fake morels, calf's lungs

Ittem wie man die morchen machen soll Auß einem Kelbern gelueng

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 019vRecipe Nr. 40 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: offalPreparation: -Type: show dish

Ittem wie man die morchen machen soll Auß einem Kelbern gelueng Ittem so Nimb ein lungen von einem Kalb setz zu in einem Hafen laß wol sieden wans gesotten ist So hacks gar Clein gewuertz mit Imber vndt Pfeffer Nimb von einem Ay das weiss Saltz das lungen rechtt Rueers rechtt vndereinander Nim ein heselnstab schneid in ein finger lang das du der kleinen stecklein vil hast Nimb ein Ayen [20r] mach ein vest teiglein daraus walg ein plettlein darauß Nimb desselbigen dings schneid Kleine fleckhlein daraus schlag der Kleinem fleckhlein vmb die Clein Stoecklein vnd nim das gehackt lungen machs An das teigen wie es an kleinen stoecklein klebet fein gefuermet wie die Morchen sein Nim ein schmaltz in ein pfannen lass heiss werden thue die Morchen darein lass sieden oder bachen Wens gebachen sein So zeueg die Stoecklein heraus legs in ein Silber machs ein gutts prueelein von Rosenmarin darueber

*Rosemary sauce, for fake morels* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] vnd dasselbige prueelein mach also Nimb etzliche Rossmarin stengel schneidts Klein Nimb ein wenig geribener Semel roest Im schmalz geuess ein gutte frische fleisch pruee daran ein [20v] ein wenig essig thue denn Rosenmarin darein gewuertz mit Imber vnd pfeffer lass sieden thue Auch ein wenig zucker darein wanns also zugerichttet ist So geueß das prueelein vber die Morgen gibs zu essen Allso sein sie recht






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"