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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pike in mustard sauce

Ein Hechtt in Einem Senff zugeben

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°Source Collection: Wo9, fol. 015vRecipe Nr. 33 Dating: 1608Origin: SüddeutschlandLang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Ein Hechtt in Einem Senff zugeben Item Nimb ein Hechtt sied in in saltz vnd essig ab als wie man Sonsten fisch Seuedt Wann Nun der Hechtt gesotten ist So thuett die [16r] hautt vnd grett fleissig daruon Nembt ein Silbern schuessel vnd 2 Ayer dotter Rueeret die dotter gar woll mit einem loeffel giest ein guten Senff darunter vnd macht ein guetten essig doch nit zuvil in rechtte mas ein frischen butter deselb nit zu wenig sein ist der hechtt geroeest So muest ir ein halb pfund Butter nehmen Ist er Klein So Nembt ein Vierling putter thuett denn butter in die bruee Setz das Silber auf ein roest thuett ein glutt darunder ruehrt es mit einem Loeffel biß der butter zergehet wann der butter zergangen ist So legt den hecht in die bruee rueert es mit einem loeffel vndereinander last es ein kleins weil sieden dann es soll nit lang sieden man [16v] soll es Immerzu Ruehren mit einem loeffel biß es seuedt Also ist es gerecht vnd guett






Wo9 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 48.20 Aug. 4°"