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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Pike in citrus fruit sauce

Einen hechtt zerschnitten zubraten mitt Citronen Lemonien oder Pomrantzen zuuorferttigen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 078rRecipe Nr. 95 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Einen hechtt zerschnitten zubraten mitt Citronen Lemonien oder Pomrantzen zuuorferttigen etc. Reiß einen zimlichen grossen hechtt Nim das halbe theil dauon vnndt schneidt schmale stucklein zweyer finger breit oder etwas schmeler daraus schneide dan die Stucklein in der mitten wieder entzwey biß Auf die haut oder schuppen Aber nicht gar durch damitt es beysammen bleibett mache diese Stucklein fein breit menge Ingber ein wenigk Pfeffer vndt Saltz untereinander bestrehe edenn [78v] hecht auf beyden seiten damitt vndt brate ihn auff einem Rost bis Er Auf beyden seitten braun wirdt in des mache ein Soedtlein oder Bruhelein nim ein glaß gueten wein vndt ein wenigk wein Essigk mache eine Butter in einer Pfannen oder tiegell wohl heiß vnndt braun geuß den wein darzue schneide dan eine Citron oder 2 Pomrantzen oder Aber 3 lemonien welches man Am liebesten hadt oder bekommen Kan Las in dem zugerichten bruhlein wol sieden [79r] wurtze es mitt Ingber wenigk Pfeffer zucker vnndt ziemett wan nun der hecht recht gebraten vndt in eine schussell Angerichtett ist So geus diß bruhlein warm daruber vndt lege die geschnittenen lemonien Citronen oder Pommrantzen fein gantz darauf Ahn Es ist ein herrlich vnndt guett Essen vndt Kan baldt zugerichtett werden etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"