Pike in white sauce Hechte in einer weißen Suppen oder Soedtleinn Semantic annotation of the recipe "Pike in white sauce" (wo8.90) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.90 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
<ingredient commodity="Q83363026" en="northern pike">Hechte</ingredient> in einer weißen <alternative reason="phrasing"><dish commodity="Q178359" en="sauce">Suppen</dish> oder <dish commodity="Q178359" en="sauce">Soedtleinn</dish></alternative> etc. Nim den hecht schuppe ihn schneide stucken darauß vndt mache es damitt wie vorgemeldt Setze darnach ein fisch tiegell oder Kessel vbers feuer geus ein wasser ein wenigk wein vndt Essigk darzu Laß den hecht darinne Sieden Alß dann thue ain guet Stuck frisch Butter darzu oder daran Auch Ingber Pfeffer vndt mußcaten blumen Las vollendt Sieden vndt So mans Anrichten will So lege gebehete Semmelschnitten in eine schussel vndt Richte die fische Sampt der Suppen daruber Ahn So ists Rechtt vndt guett etc.