Capon, boiled in rainval Erstlich Ein Cappaun Inn ReinFahll zuekochenn Semantic annotation of the recipe "Capon, boiled in rainval" (wo8.9) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.9 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Erstlich Ein <ingredient commodity="Q594676" en="capon">Cappaun</ingredient> Inn <ingredient commodity="Q107262739" en="rainval">ReinFahll</ingredient> zuekochenn etc. Nim den Cappaun mache ihn fein Rein Seudt ihn in einem wasser vndt halb wein mitt ein wenigk Rindtfleisch feisten oder ochssenmarcktt Saltz ihn ein wenigk vndt So nim oder Blasse das Feiste dauon vndt Nim ein Meßlein Reinfahll geus ihn daran thue ein wenigk Ingber vndt ziemett darzu deckhe den topff oder kessell wohl zue Lass Also beim feuer stehen darnach lege gebaete Semmelschnitten in eine schussell vndt richte denn Cappaunen darauff Ahn er ist Krefftigk vndt guett etc.