Capon, boiled in rainvalErstlich Ein Cappaun Inn ReinFahll zuekochennSemantic annotation of the recipe "Capon, boiled in rainval" (wo8.9)editionBarbara DenicolòtranscriptionAstrid Böhmdigital processingChristian SteinerHelmut W. KlugFWF I 3614ZIM-ACDH, University of GrazZIM-ACDH, University of GrazGAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management SystemCreative
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Commons BY-NC-SA 4.0 Grazo:corema.wo8.9CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, VisualisationAbout the project "CoReMA"Imprint of the project "CoReMA"GermanyWolfenbüttelHerzog August BibliothekHandschriftenabteilungCod. Guelf. 51 Aug. 4°Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte
vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchenWo8Wo8page in corresponding manuscriptTEI source of corresponding manuscriptcontext of corresponding manuscript/collectionContext for all recipes in manuscript "Wo8"References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMAdetails of editorial principles and practices for the semantic annotationrecipe erste
Hälfte 17. Jh.1st half of
17th c.High German languages
Erstlich Ein Cappaun Inn ReinFahll zuekochenn etc. Nim den Cappaunmache ihn fein ReinSeudt ihn in einem wasser vndt halb wein mitt ein wenigk Rindtfleisch feisten oder ochssenmarckttSaltz ihn ein wenigk vndt So nim oder Blasse das Feiste dauon vndt Nim ein MeßleinReinfahllgeus ihn daranthue ein wenigk Ingber vndt ziemett darzudeckhe den topff oder kessell wohl zueLass Also beim feuer stehen darnach lege gebaete Semmelschnitten in eine schussell vndt richte denn Cappaunen darauff Ahner ist Krefftigk vndt guettetc.