Pike in Hungarian sauce Einen hechtt in der Vngerischen Bruhe zuebereittenn Semantic annotation of the recipe "Pike in Hungarian sauce" (wo8.84) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.84 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Einen <ingredient commodity="Q83363026" en="northern pike">hechtt</ingredient> in der <name>Vngerischen <dish commodity="Q178359" en="sauce">Bruhe</dish></name> zuebereittenn etc. Nehmett hechte groß oder Klein Schuppett vndt zerkerbett sie Auff beiden seitten mache Stucken daraus wasche sie rein besprenge ihn mitt Saltz vndt trage ihn in einer schussel laß ihn darinne Liegen Nim dan etzliche gantze geschelte zwiebeln vndt Petersilligen wurtzeln geus ein wasser daran vndt lass wohl miteinander Sieden darnach so lege den hecht in die bruhe vndt laß ihn darinne Siedenn thue ein wenigk Pfeffer Ingber Mußcaten blumen vndt ein wenigk vndt ein gutt Stuck Butter daran vndt wan mann Anrichten will So thue die gantzen Zwiebeln dauon vndt gib sie fein warm So sindt sie guett etc.