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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Cabbage, stuffed with meat

Ein gutts gefulttes Kraudt das man ein gartten huenen nennet zuemachen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 064vRecipe Nr. 80 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: vegetablesPreparation: boiledType: show dish

Ein gutts gefulttes Kraudt das man ein gartten huenen nennet zuemachen etc. Nehmett feine derbe Kraudtheupte hoele sie Inwendigk gar Aus das sie weidt holl werden hacke dan ein Stucklein Kalp fleisch feistes vonn einem Nieren stollen von einem Rinde vndt das Krautt welches Inwendigk Außgeschnitten ist vntereinander gar Klein auch etzliche zwiebeln So mann sie gerne darunder [65r] haben will oder Andere guette Kreutterlein schlage 3 oder mehr Eyer daran geus ein Loefflein Rohm darzu wurtze es mitt Ingber Pfeffer Saffran vnndt mußcaten bluett vndt menge diß obgemelte Alles durcheinander vndt Fulle das Kraudt damitt wan es nun gefullett ist So mache oben das loch zue Lege es in ein Siedendt wasser vndt laß erstlichen Darinne Auff Sieden geus den das wasser dauon vndt thue eine [65v] gute feiste Rindtfleisch Suppen daran Auch ein glaß wein Essigk So mann will vndt laß das Kraut oder garttens hun wohl darinne Sieden vnndt Kochen Mann Pflegt Auch wohl ein fleisch vndt Neugereichert schweinen Bauchstuck fein Klein zu dinnen Langen Stucklein zuschneiden vndt zu dem Krautt zulegen Wann es Nuhn baldt gnung gesotten hadt So nim ein wenigk Rohm oder millich schlage 2 oder 3 Eyer daran thue ein wenigk Saltz [66r] Ingber Pfeffer vndt Saffran dazu quirle es vndereinander vnndt geuß es zum Krautt So bekometts ein guett vndt dickes Soedtlein Richte es darnach An Es ist ein herlich guett Essen etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"