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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

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Veal sausage in pepper sauce

Guete wurste von Kalpfleisch oder Andern zumachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 062vRecipe Nr. 78 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.78Shared ingredients: wo8.78Same ingredients in following recipe: 8Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: meatPreparation: sauceType: -

Guete wurste von Kalpfleisch oder Andern zumachenn etc. Item Nim Kalpfleisch oder Ein Anders Erwelle es in einem siedenden wasser hacke es darnach Klein vndt hacke ein guett theil Speck darunder Auch ein wenigk grunen oder duerren Meyeran vndt Salbey [63r] wurtze sie mitt Ingber vndt Pfeffer Saltze es Auch ein wenigk fulle es dan in Kalbes Netzlein die mann fein lengelicht darzu schneiden muss vndt mache wurste darauß man magk sie Auch wohl in Reine derme fullen An beiden Orten zufellen oder zubinden vndt Auf einem Rost oder einem Spieß braten betreifs offte mitt Butter besprenge es mit Saltz vndt brate sie biß sie fein braun werden Richte sie den Ahn geus Eine Braune Butter daruber oder mache ein Pfeffer bruhlein [63v] darunder So sindt sie recht vndt Guett etc.

*Veal sausage, sweet, in almond sauce* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Will man sie aber gerne Suesse vndt in einem bruhelein zurichten So thue vnder das gehackte ein gut theill Kleine Rosinlein ziemet zucker vnndt Saffran vndt fulle es wie oben gemeldt Koche sie darnach in einer gelben mandell bruhe oder Brate sie Auch wie zuuor Angezeigett So sindt sie Auch Rechtt vndt guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"