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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Liver roast

Eine Andere Leber zu Kochenn

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 061vRecipe Nr. 77 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: b1.33, wo8.77Shared ingredients: wo8.77Same ingredients in following recipe: 10Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: offal offalPreparation: pan fried panfriedType: -

Eine Andere Leber zu Kochenn etc. Hacke die Leber Rohe vndt ein gutt Stuck Speck oder feistes von einer Nieren stollen von einem Rinde Auch ein wenigk grunes von Pettersilligen wurtzell oder Meyeran hacke es Alles vndereinander Reibe darnach eine Semmell vndt thue sie darzu schlage 3 oder 4 Eyer daran geus ein wenigk [62r] Rom Oder Andere dicke millich daran wurtze sie mitt Ingber Saltz Pfeffer ziemett zucker vndt viel Kleine Rosinlein menge es wohl vndereinander vndt schlage es in das Netzlein vormache sie fein das nichts herauß Rinne Laß darnach eine gschmeltzte Butter wohl heiß werden In einer Pfanne oder tiegell Lege vnden Kleine hoeltzlein damit die leber nichtt Anhengett lege die leber in das heiße schmaltz vndt laß wohl Backen wan sie nun Auf einer seitten wohl [62v] Braun ist So wende sie vmb vndt so fortt biß sie Allenthalben wohl braun worden ist Richte sie darnach Ahn geus eine Braune Butter daruber vndt streuhe Ingber darauff So ist es Recht vndt guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"