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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Chicken mince, formed like a chicken and fried

Kloßlein oder Knoetlein Aus Cappaunen oder hunern zumachen

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 056vRecipe Nr. 72 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.72Shared ingredients: wo8.72Same ingredients in following recipe: 9Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: deep friedType: -

Kloßlein oder Knoetlein Aus Cappaunen oder hunern zumachen etc. Wann der Cappaun oder die huner wohl gesotten So nim das fleisch dauon vndt hacke es gar Klein Reibe eine Altbackene Semmell vnndt thue ein drit dauon darzu vndt ein wenigk Klein gehackte vndt geroeste zwiebeln will man aber Keine zwiebeln haben So nim Klein geschnittenen Meyeran oder Petersilligen [57r] grunes darein schlage 3 oder 4 Eyer wurtze es mitt Ingber Pfeffer Saffran vnndt mußcaten blumen thue ein wenigk Rindes oder Ander feistes oder Aber Butter darzu menge es Alles wohl vndereinander das es aber fein starck vndt nicht zu dinne werde wan man Auch wohl ein loefflein Rohm darzu gießen So man will Nim dann die Bruhe Likely "bone" not "broth". von den Cappaunen oder huenern wickele das gehackte wiederumb darumb mache von den Andern Kloeßlein vndt Backe es [57v] in einem schmaltz darnach mache eine Bruhe daruber Nim das vbrig Als den halß vndt fluegell Auch die Andern Beine von den hunern zerstosse es in einem Moerssell vndt treibe es mit einem Messlein wein oder einer gueten Rindtfleisch Suppen durch ein Enge Sieblein oder tuch wurtze es wider mitt Ingber Pfeffer Saffran vndt mußcaten vndt laß Sieden

*Sauce for chicken meatballs, brown or black* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Will mann Aber eine Braun oder Schwartze Bruhe daruber haben So nim Kleine Rosinlein Kleingehackte [58r] vndt geroeste zwiebeln ein wenigk zucker vndt ein geriben Rocken brodt vndt treibe solches Alles mit den gestossenen huener huner beinen durch wie vorgemelt wurtze es mitt Neglein Ingber Pfeffer vndt ein wenigk Saffran vndt geuß es dan vber die Kloeßlein Sie sindt Recht vnndt Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"