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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Pancakes, sliced, roasted and boiled

Geschnittene Fleck oder Schabanzen Aus Eyern zumachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 054vRecipe Nr. 70 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.70Shared ingredients: wo8.70Same ingredients in following recipe: 3Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: eggsPreparation: pancakeType: -

Geschnittene Fleck oder Schabanzen Aus Eyern zumachenn etc. Nehmett vngefher 10 oder 12 Eyer auch mehr oder weniger schlage sie in eine schussell oder toepfflein quirle oder Klopffe sie wohl vndereinander Saltze sie ein wenigk nim dan eine Pfanne oder tiegell mache ein schmaltz darinnen heiß geuß es darnach [55r] gar Auß vnd nim ein loefflein voll von denn geklopfften Eyern thue es in die Pfanne vndt schwenk es Am boden behendt herumb das Der Boden Allenthalben wohl bedeckt sey So beckett schnell ein dinne blettlein dauon schutte es dann Auf einen Reinen Ortt geus wieder ein wenigk von dem zergangenen schmaltz in die Pfanne vndt ein Loechlein von den geklopfften Eyren vndt mache es damitt wie vorgemeldt biß der bletlein etzliche sein Nim dan die bletlein [55v] wickele sie fein Supthiel vbereinander So offte man kan schneidt es fein Klein wie flecke oder schabantzen vndt mache wieder ein schmaltz heiß das es nur den boden in der Pfanne oder tiegell beDecke schutte die geschnittene bletlein darein vndt Roeste es ein wenigk geus darnach eine gute dicke millich oder Rom oder aber eine feiste Rindtfleisch Suppen darahn wurze es mit Ingber mußcaten vnndt Saffran Las Sieden vndt Richtes dan Ahn etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"