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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Veal meatballs, roasted and boiled in beef stock

Erstlichen Ein guett Essen von Kalpfleisch

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 053vRecipe Nr. 69 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.69Shared ingredients: wo8.69Same ingredients in following recipe: 6Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: meatPreparation: -Type: -

Erstlichen Ein guett Essen von Kalpfleisch etc. Nehmett das mager Kalb fleisch vonn einem hintern Viertell ein guett Stuck Speck oder Feistes von einem Nieren Stollen von einem Rinde schneide vnt hacke es fein Klein vntereinander man magk Auch wohl ein guett grun Kreutlein was man gerne hadt darunder hacken schlage dan etzliche Eyer darzu [54r] das es Aber nicht zu dinne werde wurtze es mitt Ingber wenigk Pfeffer muscaten blumen vndt Saffran mache darnach ein schmaltz wohl heiß vndt nim einen Kleinen lofflein ein wenigk von dem gehackten vndt mache Kleine Runde Kloeßlein dauon Legs Als baldt in das heiße schmalz Laß darinne Backen bis es braun wirdt darnach lege die gemachten Kloeßlein in einen topff oder tiegell geuß eine gute Rindt fleisch Suppen daran Auch ein wenigk Essigk So man will [54v] wurtze dis Soedtlein wieder mitt Ingber einer geriebenen mußcaten vndt Saffran Laß miteinannder Aufsieden So ist es Recht vnndt Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"