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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

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Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Sauce for fish, yellow

Ein Ander guet gelbes oder Braunes Soedtlein vber haußen Stoer Welß oder Andere Fische

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 052rRecipe Nr. 67 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.67Shared ingredients: wo8.67Same ingredients in following recipe: 5Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: -Preparation: sauceType: sweet

Ein Ander guet gelbes oder Braunes Soedtlein vber haußen Stoer Welß oder Andere Fische Wann die fische Abgesotten sein es sey was es wollt So nim die Bruhe vonn fischen vndt ein meßlein wein weiche 3 oder 4 gebehete Semmelschnitten darein vndt treib es durch ein Sieblein Reibe dann einen Pfeffer Kuchen der dicke ist vndt thue ihn darzu wurtze es mitt Ingber ziemett [52v] Pfeffer zucker vndt Saffran thue Auch große oder Kleine Rosinen daran vndt geschnittene mandeln Lege den fisch in die bruhe vndt lass miteinander Sieden So werden sie guett

*Sauce for fish, brown* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Will man sie Aber in einem Braunen Sode haben So nim An stadt des Pfeffer Kuchen vndt Saffran eine Kellen voll Kirschmus oder Kirschsafft weiche es in wein wurtze vndt mache es wie vorgemeldett Wen mann es Aber Anrichten will So thue neglein daran So wirts Auch [53r] reicht vndt guett

seindt es Aber gesaltzene Fische So nim dieselbige Suppen nicht zu dem Bruhelein Sondern nim nur schlecht wasser vndt halb wein etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"