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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Parsley sauce for fish

Eine Suppen oder Bruhe vber Allerley gute Fische

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 051rRecipe Nr. 66 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo7b.10, wo8.66Shared ingredients: wo8.66Same ingredients in following recipe: 8Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: herbsPreparation: sauceType: sour

Eine Suppen oder Bruhe vber Allerley gute Fische etc. Nim ein guett theill Petersilligen wurtzell oder eine handt voll Petersilligen Krautt thue es dan in ein toepfflein geus wasser daran vnt Laß Sieden darnach nim 3 oder 4 gebehete Semmell schnittenn weiche sie in das gesottene wasser Reibe in des die Petersilligenn wurtzell oder das Krautt vndt treibe es sampt der geweichten Semmell vndt dem wasser durch [51v] ein Enge Sieblein oder tuch geuss ein glass gueten wein Essigk daran thue die Bruhe darnach in Eine Pfanne oder tiegell Lege die fische was es sey in die Bruhe Saltzs es Recht wurtz es mitt Ingber wenig Pfeffer Saffran vndt ein wenigk zucker einen loeffell voll vndt laß miteinander Sieden Wan es nun gesotten So thue ein wenigk neglein daran die laß nicht mit Sieden Sie verlieren sonsten den geschmack Richte die fische An vndt geus die Bruhe daruber [52r] mann Magk auch dieses Sodtlein vber Kleine fische Als schmerlein Elderßlein vnndt grundtlinge machen vndt gebrauchen es ist guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"