Sauce for game or partridge Eine guete Bruhe vber ein Wiltprett oder vber Rephuener Semantic annotation of the recipe "Sauce for game or partridge" (wo8.59) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.59 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Eine guete <dish commodity="Q178359" en="sauce">Bruhe</dish> vber ein <alternative reason="ingredient"><ingredient commodity="Q19862498" en="game meat">Wiltprett</ingredient> oder vber <ingredient commodity="Q26106" en="partridge">Rephuener</ingredient></alternative> etc. Nehmett eine schnitten Rocken brodt oder drey Semmell schnitten Lege sie Auf einen Rost vndt Bee sie darnach weiche sie in eine Bruhe von Wiltprett oder hunern thue Ein Stucklein Kirschmuess darzu vndt treibe es mitteinander durch ein Sieblein oder tuch geus ein gleßlein Essigk daran darnach So thue es in ein Pfennlein oder tiegel schutte Kleine Rosinlein vndt ein loffel voll zucker darein wurtze es mitt Ingber Neglein vnndt wenigk Pfeffer Lass miteinander Sieden So wirts Recht vnndt Guett etc.