Veal or lamb breast, stuffed with herbs, boiled Gefulte Kalbes oder Lammess Bruste zuemachenn Semantic annotation of the recipe "Veal or lamb breast, stuffed with herbs, boiled" (wo8.33) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.33 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Gefulte <alternative reason="ingredient"><ingredient commodity="Q67882951" en="breast of veal">Kalbes</ingredient> oder <ingredient commodity="Q110611218" en="lamb breast">Lammess Bruste</ingredient></alternative> zuemachenn etc. Reime Erstlichen die Brust darnach ein 8 oder 10 Eyer schlage sie in eine schussel oder topflein quirle oder Klopffe sie wohl vndereinander Saltze sie ein wenigk hacke ein wenigk meyeran Rosemarien Petersilligen gruenes oder Andere guete Kreuter mitt einem Stucklein Speck oder Butter vndt thue sie in die Eyer geuss ein loefflein Ram darzu vndt wurze sie mitt Ingber Pfeffer ein wenigk geriebenen mußcaten vndt Saffran menge es Alles vndereinander vndt fulle es in die Brust mache es fein zu das nichts herauß Kahn Behalt Aber ein wenigk von dem gehackten vbrigk Lege dan die brust ein wenigk in ein siedent wasser vndt geschwelle sie ein wenigk thue dann das wasser dauon vndt geuss eine feiste Rindtfleisch Suppen daran Auch das Vberbliebene gehackte will man es Aber gerne Seuerlicht haben So geuss ein messlein guetten Sauren wein Essigk darzu wurtze Auch die Suppen wieder mitt Ingber Pfeffer vndt Saffran vndt Lass vollendt sieden das es ein dickes Soedtlein bekommett So wirdt es Rechtt vnndt Guett etc.