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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Marcipan, stuffed

Eine guette gefultte marcipann

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 219rRecipe Nr. 300 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: nuts nutsPreparation: pan fried panfriedType: show dish show dish

Eine guette gefultte marcipann etc. [219v] Nehmett eine guette handtvoll mandeln schelett Stoessett vndt Reibett sie Klein gießett ein wenigk ziemett oder Rossenwasser darzue Reibett eine Kellen oder Loffell voll Roßenwasser darunder vndt reibe dan die mandeln vber Kohlfeuer Abe das olderer biß sie werden wie ein Subthieler teigk darnach bestreuett ein rein Bredt oder Pappier mitt zucker nehmett die mandeln vndt treibett [220r] zwey dinne bletlein dauon Legett Ablatten darunder Oder lasset sie Aufm Pappier darnach nehmett Allerley gestossene wurz Als ein loefflein Neglein 1 loefflein Ingber zwey lofflein ziemett eine geriebene mußcaten Nuss vndt Ein wenigk gestossene vndt geriebene Rosinlein dieses Alles reibe in einem geleutterten zucker vbern feuer Abe das es dicke wirdt dan streuhett es Auf das Eine Bletlein fein gleich vndt legett das Ander daruber trucket [220v] eine hubbische Form darauff bestreichtt es zuuor Am Rande mitt Roßenwasser vndt machet ein Supthielen Rendelein darumb das die beyden bletlein beysammen bleiben vnndt das gefullte vorborgen bleibett oder wirdt darnach backett es fein gemach Auff einem Basteten herdt Backofen Torttenpfannen oder Blech So wirdt sie Rechtt vnndt etc. Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"