Game poultry in brown bread sauce Einen Andtvogell Tauben Rephun Schneppen oder Ander Federwiltprett Inn einem gueten Sodt oder Bruelein Semantic annotation of the recipe "Game poultry in brown bread sauce" (wo8.30) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.30 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Einen <alternative reason="ingredient"><ingredient commodity="Q3736439" en="wild duck">Andtvogell</ingredient> <ingredient commodity="Q83363036" en="pigeon">Tauben</ingredient> <ingredient commodity="Q26106" en="partridge">Rephun</ingredient> <ingredient commodity="Q110611175" en="snipe">Schneppen</ingredient> oder Ander <ingredient commodity="Q5113" en="bird">Federwiltprett</ingredient></alternative> Inn einem gueten <alternative reason="phrasing"><dish commodity="Q178359" en="sauce">Sodt</dish> oder <dish commodity="Q178359" en="sauce">Bruelein</dish></alternative> etc. So thue es in einen topff geus frisch wasser doran Saltze es vndt Laß es halb einsieden oder Aber Stecke es An einen Spies vndt brate es halb Nim in des eine Semmell schneide schnitten daraus Lege sie Auff einen Rost vndt lass sie wohl Braun werden darnach weiche sie in einen Essigk vndt So treibe es mitt einem wein durch einen durchschlagk oder Sieblein Lege dann das federwiltpret oder was es sey in das Sodtlein wurtze es mitt Ingber Pfeffer ziemett vnndt Neglein mache dann eine Butter wohl heiß vnndt braun vnndt geus sie vber das Federwiltpret Las vollent mitteinander einsieden vndt richtes darnach Ahnn etc.