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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Wafer sticks

Gebackene Hohiplein zue machenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 214rRecipe Nr. 293 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: -Preparation: pastryType: sweet

Gebackene Hohiplein zue machenn etc. Thue ein guttes mehl Inn eine schussell geus eine warme dicke millich vnndt ein Rossen wasser daran Ruhre es wohl vndereinander schlage dann Eyer darzue vndt mache ein dinnes teiglein wurtze es mitt Ingber wenig [214v] Pfeffer Saffrann vndt viel zucker wann es nun wohl durcheinander gemengett ist So nim ein Rundt Kuchen Eißen geus ein loefflein teig darein vndt thue es Alss baldt zue Lege es Auff gliehende Kohlen vndt laß nur ein wenigk darauff liegen Siehe dann darzu das sie nichtt zu braun werden oder vorbrennen nim darnach ein Rundt hoeltzlein eines fingers dicke wickele die gebackene bletlein Als baldt daruber weil sie warm sein [215r] Sie werden sonst fluhs hartt zeuch es dann von hoeltzlein vndt machs wieder so biß der teigk gar ist das Backeißen muss aber zuuor ehe man Anfangen will warm gemachtt werden vndt mitt einem feisten vberstrichen So gehen sie desto eher vndt fein gantz Abe etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"