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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Fish pastry

Ein gebackens vonn Fischen zuemachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 208vRecipe Nr. 289 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: k1.3, wo8.289Shared ingredients: wo8.289Same ingredients in following recipe: 5Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: fish fishPreparation: pan fried panfriedType: -

Ein gebackens vonn Fischen zuemachenn etc. Seudt Fische was es sey wie sonsten Außm Saltz Laß sie Kaldt werden zerklaue sie dan von den greten thue den zerklaueten fisch Auf ein Reinen tisch oder Bredt hacke es Klein thue Kleine Rosinlein Ingber Pfeffer vndt Saffran darunder thue ein geriebene Semmell oder ein wenig guett mehl darzu schlage dan 6 oder 7 Eyer drauff Saltze es vndt ruhre es wohl durcheinander [209r] Ist es zu dicke So geus einen guten Rohm darahn mache es zu einem Starcken teigk Setze dann Eine Pfanne mitt Schmaltz vber Laß warm werden mache Lange oder Runde Kuchlein Aus dem gehackten fischen oder teigk Setze dan eine Pfanne mitt schmaltz vber Laß warm werden mache Lange oder Runde Kuchlein Aus den gehackten Fischen oder teigk Lege sie in das heiße schmaltz vndt laß backen

*Fish pastry with cream* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Oder maches Auf Eine Ander Artt geus ein gutt theil rohm vnder das gehackte das es dunne [209v] werde Als zuuor thue dan ein wenigk schmaltz in eine Tortten Pfanne oder tiegell schutte das gehackte darein mitt Allem decke es mitt einem blech oder deckell oben zu schutt Kohlen darauff vndt darunder Laß dan Also Backen So wirdt es fein braun wann du es Anrichten wiltt So schneide feine Lange schnitten dauon Legs in eine schussell vndt streuhe zucker daruber So ist es guett etc.

[210r]






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"