Choux pastry Gesottene vndt darnach gebackene guete kuchlein Semantic annotation of the recipe "Choux pastry" (wo8.256) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.256 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
Gesottene vndt darnach gebackene guete <dish commodity="Q13276" en="cake">kuchlein</dish> etc. Nehmett eine warme millich oder ein Siedig heiß waßer Saltz vndt schmaltz es zuuor wie eine Suppen dan thue ein mehl in eine schussell vndt die millich oder dasselbige wasser daran vndt ruhres wohl Ahn mache Ihn gladt darnach bruhe ihn in einer Pfannen oder tiegell wohl vndt Stark Abe Reibe oder Stoes ihn Als dan wieder vndt schlahge Immer zwey Eyer darein biß es Recht wirdt Ruhre den teigk fast wohl vndt mache Ihn duenne Als ein Kindes muess vndt setze feine Runde Kuchlein in ein heiß schmaltz mitt einem Kuchell eißen oder mit einem loeffell So ist es Rechtt Laß backen etc.