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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pea puree

Ein guett Erbessmuess zumachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 177vRecipe Nr. 225 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: legumesPreparation: pureeType: -

Ein guett Erbessmuess zumachenn etc. Lasset die Erbessen Rein vndt Seudt sie in einer laugen So gehett ihn die hautt leichtlich Abe darnach Palge sie vndt wasche sie Rein Setze sie dan wieder zue vndt geus nicht zu viel dran [178r] Ruhre sie offte vmb biß sie stark gnungk werden thue sie den in einen Reib topff oder Moerssell stoes oder reibe sie gar wohl ist es zu dicke So geus ein wenig Rom oder wein dran ist es zu dinne so reibe eine hartte Semmell treibe sie mitt einem wein durch vndt menge es vnder die Erbess Saltze sie recht thue ein Stucke Butter daran Auch einen zucker So mann will vndt Richte sie dan Ahn zuuor nim eine Semmell schneide sie gar Klein gewurffeltt Roeste sie biß sie fein braun werden In einer [178v] heißen Butter hebe sie mitt einer schaum Kellen Auß Laß vorseigen thue sie in eine schussell bestreuhe sie mitt zucker vndt thue sie darnach vber die Angerichten Erbeß An Stadt des Specks etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"