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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Almond dried fruit puree

Ein Krefftiges muess vor gesundte vnndt Krancke Personenn dinstlich etc.

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 172rRecipe Nr. 215 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: pureeType: sweet

Ein Krefftiges muess vor gesundte [172v] vnndt Krancke Personenn dinstlich etc. Nehmett ein halb Pfundt Mandeln schele Stoes vndt Reibe sie Klein dan nim eine handt voll Kleine Rosinlein ein guett theil ziebeben oder grosse Rosinen erwelle sie in einem lauelichten wasser vndt thue die Kern herauß vndt hacke es Alles Klein vndereinander will man es Aber gar guett vndt Krefftiger haben So nim Auch datteln darzu vnndt hacke sie gar Klein darnach Laß ein schmaltz in einer Pfannen oder tiegel heiß werden Reibe Brosam von [173r] einer Semmell vndt Roeste sie wohl darinne thue darnach das obbemelte Alles darzu vndt geus ein Suessen oder andern guten wein darzu menge ein guett theill zucker darein wurtze es wohl mitt Ingber geriebener mußcaten Neglein ziemet vndt Saffran vndt laß wohl Sieden Ruhre es offte vmb das es nicht Anbrenne So es nun gnungk gesotten vndt niht zu dinne ist So richte es Ahn Streuhe ziemett daruber vndt gibs warm oder Kaldt es ist ein herrlich vnndt Krefftig vndt guett muss [173v] mann magk es Auch wohl An stadt eines Soedtleins vnter gebratens oder bratt fische geben So ists Auch Rechtt etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"