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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fringe pastry, boiled in cream

Eingeschnitten Krautt vonn Eyern zumachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 150vRecipe Nr. 178 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo7a.70, wo7b.211, wo8.178Shared ingredients: wo8.178Same ingredients in following recipe: 2Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: doughPreparation: boiledType: -

Eingeschnitten Krautt vonn Eyern zumachenn etc. Nehmett Ohngefehr 10 oder 12 Eyer schlage sie in eine schussell Saltze sie ein wenigk vndt ruhre oder Klopffe sie wohl vndereinander mache dan ein geschmeltzte Butter in einer Pfannen wohl heiß geus es zum theil dauon das [151r] nur die Pfanne feist bleibett thue dan ein loefflein von den Eyern in die Pfanne oder tiegell schwenk es Als baldt herumb das der boden Allenthalben mitt den Eyern bedeckt werde haldt es nur ein wenigk vbers feuer So wirdt ein hubbisch vnndt dinne blettlein dauon schutte es dann heraus thue wieder Ein wenigk schmaltz in die Pfannen das sie vberahl am boden feist werde vndt wieder ein wenigk schmaltz vndt maches wie zuuor gemeldt das thue so offte biß die Eyer Alle vndt den bletlein gnungk sein [151v] wickele darnach etzliche Bletlein vbereinander vndt schneidt sie fein Klein wie ein gezetteltt Kraudt Seudt dan eine guete dicke millich wurtze sie mitt Ingber ziemett zucker vndt Saffran vndt richte es mit den geschnittenen Eyern Ahn

*Fringe pastry, noiled in beef stock* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] oder Nim eine guete Feyste Rindtfleisch Bruhe wurtze sie mitt Ingber Mußcaten blumen vnndt Saffran vnndt Saffran vndt richte sie wohl warm mitt den Eyern Ahn So sindt sie Auch Recht vndt Guett etc.

[152r]






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"