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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Egg roast, spiked with egg white, in brown sauce, as game

Ein guett Essen von Eyern wie ein Wiltprett oder Ander Fleisch zu machenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 145vRecipe Nr. 172 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.172Shared ingredients: wo8.172Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: eggsPreparation: roastType: show dish

Ein guett Essen von Eyern wie ein Wiltprett oder Ander Fleisch zu machenn etc. Nehmett 8 Eyer Ein loefflein Rohm [146r] oder gute dicke millich vndt Ein wenigk guett weiß mehl mache Ein teiglein darauß nicht zu dicke wurtze es mitt Ingber geriebenen musscaten Pfeffer vndt Saffran Saltze es ein wenigk schutte es dann Auch in ein Rein leinen Secklein henge es in ein Siedent wasser Laß darinne Sieden biß dicke wirdt darnach nim es herauß vndt schneide feine lengelichte Stucken darauß Spicke sie mitt dem weissen von hartt gesottenen Eyern thue es in ein heiß schmaltz vndt backes bis sie braun werden Mache dann eine braune [146v] Kirschbruhe wie vber Ein Ander wiltprett vndt hacke das weiße vonn hartgesottenen Eyern thue es in ein heiß schmaltz vndt backe es biß sie brauhm werden mache dan eine braune Kirsch Kirsch bruhe eine gelbe mandelbruhe oder Schwartz Pfefferbruhelein wie vber ein Ander wiltprett vnndt hacke das weiße vonn harttgesotten Eyern vor Spek darahn So ists Rechtt vndt guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"