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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Krosseier on a spit

Aber gefultte Eyer mitt einem Andern Soedtleinn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 142rRecipe Nr. 168 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.168Shared ingredients: wo8.168Same ingredients in following recipe: 4Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: eggs eggsPreparation: pan fried panfriedType: show dish show dish

Aber gefultte Eyer mitt einem Andern Soedtleinn etc. Nehmett Eyer So viel man will schlage sie An den Spitzen Auff thue das weiße vndt gelbe in eine schussell oder topfflein Klopffe sie wohl vnder einander hacke dan gutte grune Kreutterlein was man gerne hatt thue sie darunder Saltze sie vnndt wurtze sie mitt Ingber zucker vndt ziemett Fulle es dan wieder in die [142v] Eyer schalen mache die loechlein mitt eim Stucklein teigk zue Lege sie in ein schmaltz vndt Backe sie Oder seudt sie nur in einem wasser biß sie harte werden dann nim sie herauß vndt schele sie schneidt sie mitten voneinander stecke sie An dinne holtzlein bestreuhe sie mitt Ingber vndt tunke sie in eine zergangene Butter darnach Lege sie Auff einen Rost vndt laß sie ein wenigk breunen So sindt sindt sie guett

*Cress vinegar sauce, for Krosseier* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] in des Aber mache das Sodtlein Reibe eine grune Kreß mit einem guten gleßlein wein Essigk treibe sie dan [143r] durch ein Sieblein vndt thue sie in eine Pfanne oder tiegell Lege ein Stucklein frische Butter darzu Saltz es ein wenigk wurtze es mitt Ingber ziemett vndt zucker vndt laß ein Soedtlein thuen wan nun die Eyer Angerichtett sein So geus das bruhlein daruber So ist es Recht vndt Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"