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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Aspic broth for fish aspic, yellow and white

Eine guete Bruhe oder Soedtlein zue Allerley Fischgallartten Auff 4 Arttenn

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 136rRecipe Nr. 161 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.161Shared ingredients: wo8.161Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: aspicType: show dish

Eine guete Bruhe oder Soedtlein zue Allerley Fischgallartten Auff 4 Arttenn etc. [136v] Will man Auf eine schussell bruhe zu fischgallartten machen So nim vngefehr ein Maß wein Ein maß wasser oder lauttern wein vndt ein Meßlein Essigk Bindt ein gutt Stuck haußen blassen vndt lorber bletter in ein Rein tuchleinn henge es in die bruhe vndt lass es mitt sieden Saltze sie ein wenig wurtze sie mitt Ingber Pfeffer ziemett vndt zucker Soll die bruhe gelb werden So thue Ein guett theil Saffran darzue Soll sie Aber weiß bleiben So thue An stadt des Saffrans gantze mußcaten [137r] blumen darzu Las damit Sieden darnach So trucke das tuchlein darein die haußen blassen sein oder Fischschuppen gebunden sein Rein Auß Seige die Bruhe durch ein tuch oder Sieblein vndt geus die bruhe vber Fische woruber man will

*Aspic broth for fish aspic, green* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Will man nun eine grune gallartt machen So nehmett eine guete handt voll Petersilligen grunes hacke vnndt Stoes sie Klein geus einen Kleinen loeffel Wein darahn vnt truke die grune Farbe darauß thue sie dann zu der Bruhe laß sie nur warm damit werden Damit sie im [137v] im Sieden nicht die Farben verlieren vndt geus diese bruhe dann Auch vber Fische woruber man will

*Aspic broth for fish aspic, blue* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] zue einer blauen oder braunen Fischgallartten Aber so nim blaue tuch welches man Am liebesten vndt mit blauen violen Safft gesotten wirdt vndt in den Apoteken zubekommen ist weiche in wein oder Rosenwasser Laß eine Stunde darinne Liegen trucke es dann Auß So gibts eine schoene blaue Farbe gesundt vndt dinstlichen zue voglein Essen

*Aspic broth for fish aspic, brown* (Subrecipe Nr. 3) [cooking recipe] wyll man es Aber noch breuner haben So weich einen [138r] gueten loeffell voll Kirschmuss oder Safft in wein treibe es dan durch ein tuch vndt thue es zu der beschriebenen bruhe mitt dem Abwurtzen laß es Allenthalben bleiben Alleine An Stadt das Saffrans thut viel Neglein darzu

Also hatt man vff vier Artten Als weiß gelb grun vndt braune gallartt bruhe zue Allen Fischenn etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"