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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Almond aspic, striped, in three colours

Mandell Sultze oder Gestandene mandeln von dreyerley Farben

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 134vRecipe Nr. 159 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo7a.11, wo7b.154, wo8.159Shared ingredients: wo8.159Same ingredients in following recipe: 4Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: nutsPreparation: aspicType: show dish

Mandell Sultze oder Gestandene mandeln von dreyerley Farben etc. Nehmett ein guett theil Mandeln schele Stoes vndt Reibe sie Klein zuuor Aber seudt ein Stucklein haußen blassen in reinen wasser laß es dan ein wenigk stehen biß es sich setzett dahrnach geus das waßer An die mandeln vnndt mache eine dicke mandell millich [135r] thue ein guett theil zucker darein das es Rechtt Suesse wirdt theile dan die mandelmillich in drey theill das erste theil Lass weiß thue es in eine Pfanne oder tiegell vnndt Laß nur ein wenigk Sieden hebe es baldt wieder Abe geus es Auff eine glatte Formme oder Bretlein vndt laß gestehen das Ander theill mache mitt Saffran wohl gelb Las Auch ein wenigk Sieden vndt mache es wie vorgemeldt zum dritten theill nim eine handtvoll Petersilligen grues hacke vndt reibe sie Klein mach eine grune [135v] Farbe dauon vndt thue sie darzu Laß nur miteinander Ein wenigk Auffwallen geus es Auß vndt lass gestehen darnach schneide feine Lengelichte schnitlein Aus Ieder Farbe vmb die Andere Also hadt mann dreyerley Farben Als grun weiß vndt gelb will mann So geuss einen wein mitt zucker Suesse gemachtt darunder Oder gibs trucken etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"