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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Freshwater crayfish, roasted in seashells

Krebeße zumachen wie die Frischen Austrienn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 122rRecipe Nr. 146 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.146Shared ingredients: wo8.146Same ingredients in following recipe: 3Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: roastType: show dish

Krebeße zumachen wie die Frischen Austrienn etc. Nehmett feine grosse Krebes wasche sie Rein vndt brich sie Also Rohe oder Lebendig Aus thue nur forne das bittere vndt hinden das Aderlein dauon das Ander Aber Alles was guett ist das thue in eine schussell zusammen darnach so nim schalen [122v] oder die muscheln darinne frische Austrien gewesen sein wo mann sie haben Kan mache sie Rein vndt setze sie Auf einen Engen Rost nacheinander vndt thue von denn eingemachten Krebeßen darein meng Ingber Pfeffer vndt Saltz vndereinander bestreihe sie wohl damitt darnach nim eine zergangene oder warme Butter vndt geus sie vber die Krebeß Setze sie vber gluende Kohlen vndt laß sie darinne wohl Sieden bis sie braun werden wollen wennde sie aber offte mit einem Messer vmb [123r] damit sie nicht Anbrennen vndt geus mehr Butter darzue wo es vonn noethen thutt dan richte sie mitt den schalen in eine schussell An vndt streuhe Ingber daruber

*Freshwater crayfish, roasted in butter* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] hatt mann Aber keine schalen So thue die Außgemachten Krebeß in eine Pfanne oder tiegell thue die obermelte wurtze vndt Saltz darzu geus eine zerlassene Butter daruber vndt laß sie vber gluenden Kohlen bregeln biß sie braun wollen werden Den Richte sie in eine schussell ahn streuhe Ingber daruber [123v] So sindt sie Auch Recht vnndt gutt mann Kahn Auch wohl bey einem topffer Solche Kleine vorglessete Nepflein nach den muscheln machen lassen vndt gebrauchen wie gemeldett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"