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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fake cheese from freshwater crayfish, sliced, roasted or deep fried

Ein Eitter vonn Krebessen zuemachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 120vRecipe Nr. 145 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.145Shared ingredients: wo8.145Same ingredients in following recipe: 5Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: -Type: -

Ein Eitter vonn Krebessen zuemachenn etc. Nehmett ein guett theil Rohe Krebeß schneidt ferner den Kopff dauon thue das bittere herauß Auch hinden im schwantz das Aderlein vndt Stoes sie dan in einem Moerssell sampt den schalen wohl Klein geus eine Reine oder guete dicke millich [121r] daran vndt treibe sie damit durch ein Enge Sieblein darnach nim ein Andere neue gemolckene millich setze sie zum Feuer vndt laß sie warm werden geus die durch getriebene Krebeß sampt der bruhe darein vndt laß sieden das Es zusamen leufft Aber nicht gahr zulange damit es nicht zehe werde dan sturtze es mitt einander Auf ein tuch trucke es zusammenn bindt es zue vndt beschwere es mit einem deckell vndt stein darauff Wan es nun wohl verseigenn [121v] vndt gebrest ist So thue das tuch da uon schneide feine breitte vnndt Lengelichte schnitten dauonn wie vonn einem Kuhe Eitter besprenge es mitt Ingber vnndt Salz betreifs mit warmer Butter Lege es Auf einen Rost vnndt Laß ein wenigk braten oder back es in einem schmaltz Oder Aber schneide viereckichte stucklein vnndt mache ein gelb mandel oder wein bruhe daruber oder gib sie in einem braunen Kirsch Soedtlein

*Pie with fake cheese from freshwater crayfish* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] man Kan es Auch in einem warmen Pastetlein [122r] geben bestreiche es mitt Ingber ziemet zucker vndt ein wenigk Pfeffer geus ein glaß wein darzu vndt Laß in ein Backoffen oder herdt ein wenigk backen So ist es Auch Recht vndt Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"