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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

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Plaice, boiled or roasted, in a pea sauce or with peapods

Halbfische oder Blatheißlein In einer Erbes Bruhe oder grunen Schottenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 112vRecipe Nr. 136 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Halbfische oder Blatheißlein In einer Erbes Bruhe oder grunen Schottenn etc. Mache die halbfische mitt einem hehren [113r] oder einem Andern wohl Rein Seudt sie dan Ein wenigk in wasser nicht zu lange thue das wasser dauon zeuch ihn die hautt Abe oder laß sie Also Sindt sie groß So schneide Stucken draus Lege sie dan in eine Pfanne oder tiegell thutt ein guett Stucke Butter darahn vndt Laß sie vber einer gluet bregeln

*Pea puree sauce, for boiled fish* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] In deß mache die Erbeß bruh Nim eine gute handt voll Erbeß vndt Koche sie biß sie sich reiben Lassen So treibe sie mit der Suppen durch ein Sieblein oder [113v] maches Aber nicht zu dicke vnndt geus es An die halbfische wurtze es mitt Ingber vndt Pfeffer vndt mache es mit Saffan gelb Wan es es nun mitteinander Aufgesottn ist oder hatt So richte es vber gebeete Semmeln vndt Brodt Ahn vndt Brenne eine heiße Butter daruber So sindt sie guett

*Peapods, boiled, with butter* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] Kan man Aber grune schoetten haben So seudt die halbfische wen sie gewessert sein in einem wasser besondern vndt die Außgemachten schotten Auch besondern dan thue es beydes zusammenn [114r] vndt lege ein guett theill Butter darahn Laß vollend Sieden vndt richts mit einander An So ists Auch Rechtt etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"