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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fish, how to smoke and dry

Baldt ein gereicherten oder gedortten Fisch zumachenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 110vRecipe Nr. 133 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: preserveType: household

Baldt ein gereicherten oder gedortten Fisch zumachenn etc. Nehmett hechtt Karppen oder Ander fische Reiß sie Am Rucken Auff mache sie breidt vnndt Saltze ihn wohl Auf beyden seiten So mann will So menge ein wenigk Pfeffer darunder Laß ihn Also Eine nacht liegen im Saltz darnach schneide Kleine hoeltzlein vndt Speiler sie damitt Auff henge sie vber in [111r] Klein feuer das der Rauch daran gehet oder so man es haben Kan So mache einen Rauch von wacholder beer streichen So werden sie hubbisch Rott vnndt baldt guett Ist es Aber Sommer zeit So henge sie An die Sonne das sie Auf beyden seiten nicht Anruhren vnndt die Sonne wohl betreffen Kan So werden sie Auch baldt doerre vndt guett Als dan Richte sie zu wie vorgemeldt So sindt sie Recht etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"