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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fish, stuffed, roasted, in butter citrus sauce

Einen gueten gefulten Bratfisch zumachen Es Sey ein Iehe Brosam Rappen oder wie einer Sonsten genennet magk werdenn etc.

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 095rRecipe Nr. 115 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.115Shared ingredients: wo8.115Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: roastType: -

Einen gueten gefulten Bratfisch zumachen Es Sey ein Iehe Brosam Rappen oder wie einer Sonsten genennet magk werdenn etc. Nim einen Bratfisch was es wolle oder wie eines genandt werden magk Schuppe ihn vnndt zerkerbe ihn Auf beyden seiten schneidt ihn Am bauch ein wenigk Auff Nim das Ingeweide herauß thue die Sallen dauon vndt lege den Fisch eine halbe Stunde in ein Essigk dan nim das Ingeweide Meyeran Rosemarien Salbey oder was man vor guete Kreuter haben Kann [95v] vndt wilt ein wenigk wacholder beer oder Karbey Auch etzliche mandeln oder wellische nuss Kerrn So man sie darzu haben will dieses Alles Stoes in einem Moerssell durcheinander thue ein guett stuck frische Butter Ingber Pfeffer vndt Saltz darzu menge es das es schmeidigk wirdt vndt fulle es in den bratfisch mache ihn den mitt einem Speilichen zu das nichts herauß falle Lege ihn Auf einen Rost vndt brate ihn Auf beyden seiten fein Langsamb man muss Aber zuuor ein hoelzern Spießlein durch den Fisch Stecken [96r] So zerbricht Er nichtt in dem vmbwenden Nim den ein wenigk wein Essigk ein Stucklein Butter in eine Pfanne oder Tiegell Laß darinne Sieden thue ein wenigk Ingber ziemett Pfeffer vndt Saffran daran vndt begeus den Bratfisch offte damidt wan mann ihn vmbwendett man muß Aber Auch denn Fisch zuuor Ehe mann ihn Auff einen Rost legett mitt gemengten Ingber Saltz vndt Pfeffer Außwendigk bestrichen wan nun der fisch fein braun gebraten ist So nim das vberbliebene Bruhlein [96v] thue ein wenigk zucker vndt ein geschnittene Pomrantze oder Lemonien darzu vndt Richte es vnder den Brat fisch Ahn So ist es Recht vnndt guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"