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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Eel, stuffed, roasted on a spit, coated, with bitter orange juice

Einen gueten gefulten Ahl zuemachenn etc.

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 092vRecipe Nr. 112 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: roastType: -

Einen gueten gefulten Ahl zuemachenn etc. Streiffe einen Ahl mache Stucken daraus wasche ihn erstlich Auß einem Essigk Las ihn Aber zuuor ein wenigk drinne Liegen darnach Lege die Stucken Auf ein Rein Bredt oder tisch vndt Laß sie vorseigen oder truckenen [93r] Nim in des wellisch nuss oder Mandel Kerrn Stoesse es wohl vndereinander hacke den Meyeran oder Andere gute Kreuter menge es darunder Laß eine Butter warm werden vndt thue ein Loefflein voll daran das es beysammen bleibett thue Auch Ingber Pfeffer vnndt Muscaten bluett darzu vndt Fulle den Ahl damitt da zuuor das Ingeweide gewesen ist Stecke den den Ahl An ein hoelzern Spieß vndt bratt ihn vndt wan er schier halb gebraten ist So begeuß ihn mitt einem heißen schmaltz vndt bestreuhe ihn [93v] mitt mehl das thue etwan 3 mahl wan er nun gebraten vnndt Außwendigk fein braun worden ist So richte ihn An vndt trucke den Safft von 3 oder 4 Pomrantzen daruber So wirdt Er recht vndt Guett etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"