CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Carp, boiled in wine

Karppen Schlechtt Außm Saltz oder Speck zu Sieden

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 088rRecipe Nr. 107 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

Similar recipes:

Same title: wo8.107Shared ingredients: wo8.107Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Karppen Schlechtt Außm Saltz oder Speck zu Sieden etc. Nehmett ein guten feisten Karppen Reist ihn machett feine grosse Stucken draus wasche ihn rein vndt lege ihn in eine schussell oder Ander gefhas mache dan einen Wein oder bier Essigk laulich begeus den fisch damidt So wirdt er schoen blaue setze dan einen kessell oder fisch tiegell vbers feuer geus ein maß wein vnndt ein theil wasser darein das es gnungk sey darnach der Karp groß ist Saltz es wohl vndt lege [88v] die stucken fein gemach In das wasser wann es Anfehet zusieden Las ihn dan eine gute halbe Stunde sieden biß er Anfehet zu brußeln vndt fast trucken eingesotten ist So richte ihn mitt einer schaum Kellen Ahn oder loffell fein gantz Ahn

*Cresse sauce, for boiled carp* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] mache Aber zuuor ein guet Conmentlein darzu Nim eine reine grune Kress schneide vndt Reibe sie gar Klein mit gueten Sauren wein Essigk treibe es durch ein hehren tuch oder Siebelein thue dan einen [89r] guten loeffel voll zucker Ein wenigk Saltz Ingber vndt ziemet darein menge es wohl vndereinander thue es in ein Commentlein vndt gib es zum warmen Carppen

*Horseradish sauce, ,for boiled carp* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] oder reibe einen Merrettich vndt geus einen guten wein daruber So ist es Auch ein guett Commentlein

*Vinegar sauce with fried bacon cubes, for boiled carp* (Subrecipe Nr. 3) [cooking recipe] So man ihn Aber mitt Specke haben will So schneide ein guet theill Speck Klein gewuerffeltt Laß ihn einer Pfannen oder tiegel zergehen [89v] biß er braun wirdt geus dann ein gut theil wein Essigk dran thue Ingber vndt Pfeffer darzu vndt brenne den Speck wohl heiß vber den Carppen wen Er Angerichtett ist etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"