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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Beef stock, thickened, with poached eggs

Eine Krefftige vndt gesunde RindtFleisch Suppenn mitt verlornen Eyernn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°Source Collection: Wo8, fol. 004rRecipe Nr. 1 Dating: 1st half of 17th c.Origin: Lang: High German languages

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Same title: wo8.1Shared ingredients: wo8.1Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: eggPreparation: soupType: -

Eine Krefftige vndt gesunde RindtFleisch Suppenn mitt verlornen Eyernn etc. Nehmett eine gute feiste Rindtfleisch Bruhe oder Suppen thuet das gelbe oder die dotter von 4 oder 6 Eyern darnach der Suppen viel oder wenig ist quirlet es wohl vndereinander So mann will So mengett ein guett mehl darein darnach wurtzet sie mitt [4v] Ingber Klein geschnittenen mußcaten blumen oder einer geriebenen mußcaten nuss thutt Saffran darzu das sie wohl gelb wirdt vndt setzet sie von fernst zum feuer machet dan die verlorene Eyer Also nehmet eine seichte Pfanne oder tiegell giesset zweyer finger tief Wasser darein vndt setzet es vbers feuer vndt wan das wasser Anfehett zu Sieden So machet ein eig Auff schuttett es flugks ins Siedende wasser wann mann nun siehett das das weiße fein herttlich wirdt So nehmett es heraus das der dotter weich bleibett vndt thuet Andere Eyer [5r] darein biß der gnungk sein leget sie darnach Auf eine geschnittene Semmel in die schussell gießet die obbemelte Suppen warm daruber es ist eine gesunde vndt Krefftige Suppenn etc.






Wo8 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 51 Aug. 4°"