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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Black sauce, for carp

Schwartzen Suepplein Ann die Karpffen zu machen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 165vRecipe Nr. 84 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.106, wo7b.84Shared ingredients: wo7a.106, wo7b.84Same ingredients in following recipe: 3 1Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: sauceType: -

Schwartzen Suepplein Ann die Karpffen zu machen Ein schwartz Sueplein Ann die vischkarpffen zumachen fahe den thran daz ist der schweiss vom vischkarpfen hieuon dann so Nim ein Rockhen broedt schnittlein bach es daz schwartz werdt zerbrockhs vnd geueß ein wein daran laß sieden das weich wierdt vndt treibs durch wie ein pfeffer vnd machs mit wein ab thue was darein das suees werdt negel stupp [166r] Von dem durchtribenen schnittel wierdts fein dickh Sonst Nimbt man ein geribnen letzelten zwier bachen aber mit dem schnittel ists zimlicher vnd gesunder Solche Supel laß etlich sieden vnd seued den visch Ihm Salltz wie man dan denn visch sol sieden So ehr gesotten ist so glaub die stueckh fein Auf einn weitte schuessel geueß das Suepplein fein vberal auf die Stueckh vnd Stueps mit Ingwer oder zimetroern den thran oder schweiss vom fisch so du In fahest den muß man vorhin in ein wein fahen das gibt dem Suepplein ein schwertz So Mann aber den thran nit hatt So macht mans schwartz wie oben stehet von Rockhen schnidtell






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"