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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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White pea puree

Willdtu weiss Arbeis machen die man Kalltt gibtt

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 162vRecipe Nr. 77 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7b.234, wo7b.77Shared ingredients: wo7b.77Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: legumesPreparation: pureeType: sweet

Willdtu weiss Arbeis machen die man Kalltt gibtt Klaub sie schon vnd Pallg sie in einer laugen Als wenn mann sie Reiben will darnach thues in ein hafen geueß wasser daran vnnd laß darnach Auf einer gluett sieden schuett sie offt damit sie nit Anbrinnen vnd wenn sie Nun weich sein vnd sich zwischen denn fingern lassen zerdruckhen So haben sein genug So geueß das wasser dauon Als gar du kanst vnd thues in einen Reibscherben Lass [163r] wol Reiben Geueß offt einen lindten wein daran vnd thue zuckher drein laß Reiben biß daz sie ganntz lindt werden vnd Richts den Ahn wie ein krautt vnnd laß vber nacht stehen vnd wenn dus geben willt So magstu Auf sehen vmb ein Reinfall oder sennff giessen du mags sie Auch wol druckhen geben wie es dir gefelltt sie bleiben Auch einen tag oder drey guett wenn man sie In einer khueel helltt






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"