CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pancake, thick, sliced and pan fried

Hackh Krapffen machen Die man Nennet die dreyen Pfannen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 154vRecipe Nr. 67 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

Similar recipes:

Same title: wo10c.70, wo10c.76, wo7a.203, wo7b.67, wo8.242, wo8.252Shared ingredients: wo7b.67Same ingredients in following recipe: 4 1Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: eggs eggsPreparation: pan fried panfriedType: -

Willdtu Hackh Krapffen machen Die man Nennet die dreyen Pfannen So Nim ein guet Semmel mehl vnd Ayer mach einen taig wie ein Strauben taig thue ein Ayer schol vol lautter milch Auch daran vnd dreib in wol Ab saltz ihn vnd Nim ein schmaltz in ein Pfann das sie Naß dauon An dem Poden werdt vnnd geueß denn taig darein vnd halltt die pfann mit dem taig in ein Andre Pfann darin soll wasser sein vnd hallt den beede pfann vber das feueer damit daz wasser seueden will vnd wen es sich ein seuedt So geueß mehr wasser zu vnd Alls [155r] lanng sieden biß der taig vest wuerdt das du in der pfann vmbkehrn muegst vnnd wenn der taig Als vest wuerdt das man in schneiden mag so leg in Auf ein schons bretl schneit denn stritzel darauß eines fingers groß vnnd lanng vnd thue An beeden ortten Auch schnitt drein vnd pach sie dann Kueehl Rueer die pfann stets damit sie aufgehnt vnd Rogl werden vnnd kehrs mit einem schepffloeffel vmb damit sie ann beeden seitten gleich Pachen werdten vnndt wenn sie sein gnug haben so gib sie kalltt oder warmb wie du willtt doch warmb sindt sie Am bestenn etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"